1. Dublin 1. Dublin 1. Dublin


» Hem
Reselänkar
Om sidan
»Irland
Irland
Historia
Kultur
Språket
»Dublin
Turistinformation
Klimatet i Dublin
Hotell i Dublin
Flyg till Dublin
Bussresor till Dublin
Mat och Dryck
Handla i Dublin
Transport
Nattliv och Nöjen
Sport
S:t Patricks day
»Dublin guide
Dublin Castle
Dublin Zoo
Museum i Dublin
Övriga sevärdheter
»Irländska städer
Cork
Galway
Kilkenny
Limerick
Waterford
Belfast

Mat och dryck


Irländarnas tillgång till fina råvaror av högsta kvalitet är verkligen bra. Särskilda butiker för slaktare och grönsakshandlare m.m. lever fortfarande kvar och man är expert på sin sak. Dessutom odlas grönsaker i stort sett året om tack vare klimatet. Närheten till kusterna och havet gör att det också finns mängder av färsk fisk och skaldjur. En enkel och vanlig irländsk lunch kan bestå av soppa av olika slag tillsammans med soda bread och någon dryck.

Restauranger


I Dublin öppnas ständigt nya restauranger och det finns många av högsta kvalitet. En huvudmåltid kan kosta mellan €10 till €40. Ett billigare alternativ är de indiska restaurangerna som serverar utsökt mat, men alltså till ett mycket billigare pris. De hittar man på South William Street. Exempel på två lunchrestauranger är Café Bar Deli på South Great Georges Street och Grafton Street, Dublin 2. Ett prisvärt ställe som serverar pasta, pizza och sallader och så Govinda’s på Aungier Street som är en vegetarisk restaurang. För den som söker god traditionell irländsk mat till ett lagom pris kan besöka Gallagher’s Boxty House på Temple Bar. En huvudrätt kostar omkring €10-15. Annars finns stadens högst belägna pub Jonnie Fox’s Pub i Dublin Mountains, 15 km från centrum. De serverar havsrätter och bjuder på irländsk livemusik och fin utsikt. Huvudrätterna kostar runt €15-20.

Dryck


Man kan inte besöka Dublin utan att dricka en äkta Guinness. Priset är dock relativt dyrt. Exempelvis ligger en pint stout på omkring €4. Ta dig då helst ifrån området kring Temple Bar, eftersom ölpriserna där tenderar att vara något högre med anledning av alla turister. The Porterhouse på Parliament Street, Dublin 2, är ett bryggeri med ett stort utbud av öl.

Förutom öl finns den irländska whiskeyn som, till skillnad från många av de skotska whiskeysorterna, saknar den rökiga smaken och därför är något mjukare. Detta beror på att man på Irland torkar kornet genom uppvärmning istället för över öppen eld. Dessutom destillerar man whiskeyn tre gånger istället för två gånger som skottarna. Jameson och Bushmills är exempel på irländsk whiskey.